De Amerikaanse geheime dienst NSA tapte in één maand 1,8 miljoen Nederlandse telefoontjes af. Er worden gegevens opgeslagen zoals de locatie waarvandaan gebeld wordt, en het telefoonnummer waarmee en waarnaar wordt gebeld.
Geeft niks, reageren veel Nederlanders. ‘Ik heb toch niets te verbergen.’ Dat is volgens Glenn Greenwald (de journalist die de geheime NSA-documenten ontving van klokkenluider Snowden) grote lariekoek. “Als mensen echt niets te verbergen hebben, waarom hebben ze dan een slot op de badkamerdeur?”, zo sprak hij afgelopen maandag tijdens de wereldconferentie voor onderzoeksjournalisten in Brazilië. “Waarom beveilig je je e-mail dan met een wachtwoord? En zet je je Facebook-privacy-settings op ‘alleen vrienden’?”
Bij de Correspondent lees je nog tien redenen waarom we wél iets te verbergen hebben.
InContxt geeft vijf tips om toch anoniem te kunnen bellen:
1. Nieuwe telefoon
Koop een nieuwe, prepaid telefoon. Betaal die cash, zodat het toestel niet naar jou te herleiden is. En gebruik je mobieltje alleen om met die ene andere persoon te bellen met wie je écht privé wilt praten. Zodra je met dezelfde telefoon ook naar je vrouw of je werk gaat bellen, is de link met jou snel gelegd. Doe dat dus niet. En laat je contactpersoon dezelfde veiligheidsstappen nemen – als hij of zij wordt afgeluisterd heb je niets aan je eigen voorzorgsmaatregelen.
2. Batterij uit
Heb je de NSA of een andere overheidsdienst echt achter je aan. Stop je geheime telefoon dan niet naast je gewone telefoon in je tas. Dan is aan de hand van de GPS of het ‘aanstralen’ van de telefoonmasten alsnog te zien dat beide telefoons zich op eenzelfde locatie te vinden. En zo geef je je identiteit alsnog prijs. (Oplossing: haal de batterij uit je geheime telefoon als je er niet mee belt, en laat je andere telefoon thuis als je buitenshuis met je geheime telefoon gaat bellen.)
3. Silent Circle
Download ‘Silent Circle’, een app voor iPhone en Android waarmee je de informatie op je telefoon versleutelt. De software is ontworpen door Phil Zimmerman, de oprichter van PGP (Pretty Good Privacy), de meest gebruikte e-mail encryptie software ter wereld. Let op: Silent Circle beveiligt niet de mailtjes die je met je telefoon verstuurt. Kosten: 10 dollar per maand.
4. Scrambler
Een andere (duurdere) oplossing is de scrambler. Dit apparaatje van 299 euro zet je op je telefoon waardoor het gesprek wordt gecodeerd. Degene die je belt heeft het andere deel van de scrambler nodig om de boodschap weer te decoderen.
5. Spoofcard
Niet bang voor de NSA, wel om afgeluisterd of geïdentificeerd te worden? Maak dan gebruik van SpoofCard. De ontvanger van je telefoontje krijgt dan een ander nummer in beeld, en je kunt via het programma ook je stem vervormen. Kosten: $9,95 voor 60 minuten.